fbpx

תכנון מס

לרוב, כאשר שומעים על תכנון מס נאמר הדבר בהקשר שלילי ובהקשר של חברות ענק שמנסות בדרכים יצירתיות "להתחמק" מתשלומי מיסים למיניהם.

אך בעוד שעולם תכנון המס בהחלט כולל פרצות שונות ומנהגים פסולים במהותם של חברות, בשאיפה להקטין בצורה מעוררת מחלוקת את חבות המס שלהן או של יחידים, יש גם היבטים חיוביים ולגיטימיים לחלוטין של תכנון מס עבור עסקים, חברות ויחידים.

כך שחשוב להבין מראש כי תכנון מס לכשעצמו אינו דבר שלילי או לא לגיטימי. כל פעילות עסקית מחייבת תכנון מס יעיל ונכון, אך בו בזמן יש כמובן לשלם את המס בפועל בהתאם למהות הפעילות העסקית – המיסוי לא רק לוקח כספים מהחברה או העסק אלא מהותו מימון השירותים הממשלתיים השונים לאזרחים כמובן.

הודעה חשובה - קבלו את הכסף שלכם חזרה!

שילמתם מיסים עודפים? המבצע הבא בשבילכם! כ-78% מהאזרחים זכאים ל-6,000₪ בממוצע.
ביחד עם חברת Win Tax אנחנו נדאג לכספי המיסים שלכם.

בדקו האם אתם זכאים להחזרי המס >>

בדקו כמה כסף מגיע לכם ממס הכנסה. מלאו את שמכם המלא, מספר הטלפון ופרטי ההשתכרות שלכם וקבלו תשובה מהירה על גובה ההחזר.

מה זה תכנון מס?

תכנון מס מתבטא באופנים שונים. יש את תכנוני המס של חברות שכל מהותם היא הימנעות מתשלומי מס והסוואת פעילות כלכלית או את מיקום החברה על מנת להקטין או להעלים את חבות המס.

אלו תכנוני מס לגיטימיים תחת הגדרות החוק, אך פעמים רבות מדובר על אופן פעולה שניתן לראותו כלא מוסרי או אף בתחום ה"אפור" של פעילות מיסוי תקינה – מדובר למשל על רישום חברות במקלטי מס, רישום הכנסות מישראל על חברות זרות, רישום הכנסות מישראל כאילו מקורן או יעדן מדינה זרה, רישום בעלים זר במקלט מס וכן הלאה.

להבדיל,יש תכנון מס לגיטימי ומקובל לחלוטין שכל מהותו תכנון מראש ובאופן מקצועי לחלוטין של חבות המס של חברה. הכוונה בתכנון אינה שהחברה קובעת כמה וכיצד תשלם את המיסים לה, התכנון מתייחס לניהול ההכנסות וההוצאות, הרווחים וההפסדים בצורה מושכלת ומקובלת כך שהחשבונאות העסקית תהיה תקינה והחברה תשלם מס אמת בהתאם לפעילותה העסקית.

אין כל דבר רע בשאיפה של חברה לשלם כמה שפחות מס, כאשר תכנון מס הוא הדרך להשיג מטרה זו וגם להתנהל נכון כלכלית.

תכנון מס

בפועל, תכנון מס לגיטימי ונכון כולל למשל מימוש הפסדים לפני סיומה של שנת מס, הקדמה או איחור של הוצאות שונות בהתאם לרווחים ולתכנון המס, ניהול ושימוש נכון בפחת על ציוד או נכסים, וכיוצא באלו.

תכנון יעיל ונכון מתחיל כבר בבחירת צורת ההתאגדות של הפעילות העסקית – למשל חברה בע"מ, שותפות, אגודה שיתופית, עסק משפחתי וכיוצא באלו. במהותו, התכנון משתמש בהגדרות החוק, ב"פרצות" משפטיות למיניהן ובפרשנות מקצועית היכן שזו נדרשת על מנת להפחית את חבות המס של חברה או יחיד – כאשר הגבול בין תכנון נכון ולגיטימי לחלוטין ובין תכנון החורג מגבולות הסביר הוא גבול דק אשר כל אחד צריך לדעת שלא לחצות אותו. ניתן לכנות זאת הגבול בין הימנעות ממיסוי לבין התחמקות ממיסוי.

ביצוע נכון ויעיל של תכנון מס

שיטת המיסוי בישראל ובמדינות רבות בעולם מכירה בזכות של נישום (חברה או יחיד לצורך העניין) לתכנן את תשלומי המס על פי הגדרות החוק. ראשית כל, תכנון מס צריך שלא יהיה אגרסיבי (מורכב וסבוך במיוחד החורג מגבולות הסביר בפועל) או תכנון שמטרתו התחמקות ממס, יש להימנע מביצוע עסקאות מלאכותיות ושאר פעולות שאינן חוקיות או שהינן בתחום ה"אפור" של החוקיות והלגיטימיות.

ביצוע נכון של תכנון מס חייב בפועל לכלול ייעוץ וליווי של גורם מקצועי המתמחה במיסוי ובאפשרויות הקיימות, קרי רואה חשבון או יועץ מס. יש גם עורכי דין המתמחים במיסוי אך לרוב מקובל להתייעץ עם רואה חשבון.

תכנון המס האופטימאלי חייב לקחת בחשבון מגוון רחב של משתנים: חוקי המס בכל המדינות הרלוונטיות, בחירת סוגי העסקאות המתאימים ביותר לתכנון המס, ביצוע מראש של הליכים משפטיים מתאימים ורלוונטיים, ביסוס הפעולות על נתונים ומסמכים שניתן להציג ולהוכיח בעת הצורך, התעדכנות והתחשבות בשינויי חקיקה ומיסוי, הקפדה על צורת התאגדות נכונה, ניסוח חוזים נכון, התחשבות בתכנון העתידי של החברה או היחיד וכיוצא באלו בהקשר להפחתת חבות המס.

מהי עסקה מלאכותית וכיצד היא עלולה לסכן אתכם?

עסקה מלאכותית היא עסקה שכל מהותה להפחית מחבות המס של חברה מסוימת ואין צידוק נוסף לקיומה.

עסקה שכזו יכולה לסכן אתכם כיוון שלפקיד השומה יש סמכות להתעלם מהעסקה ולנכות את המס בכל מקרה ואם קיים חשד שהעסקה כללה הפרה של החוק (לדוגמה דיווח על עסקה שכלל לא התקיימה) להעמיד אתכם למשפט בגין מרמה.

לפי מה פקיד השומה קובע אם עסקה היא אמיתית או מלאכותית?

לפי התועלת ששני הצדדים הפיקו מן העסקה, אם לעסקה אין הצדקה כלכלית או שיש הצדקה כלכלית מינימלית אז היא תחשב כמלאכותית. עסקאות החשודות כמלאכותיות נבחנות גם לאורן של עסקאות דומות בהן היה מעורב אותו עסק.

מהו תכנון מס אגרסיבי וכיצד נמנעים ממנו?

המונח תכנון מס אגרסיבי נועד כדי למנוע מרואי חשבון להגיש לפקיד השומה דוחות מרובי סעיפים מורכבים על מנת להקשות עליו לאתר את חבות המס המדויקת עבור הנישום בתקווה שיוותר או שהשומה תתיישן.

נכון ליום כתיבת מילים אלו לא קיימת הגדרה מדויקת שתאפשר להבחין בין תכנון מס לגיטימי לתכנון אגרסיבי והמונח משמש כמעין אזהרה שתכליתה לצמצם את השימוש במגוון התחומים האפורים הקיימים בין מגוון האופציות הגדול של תכנוני המס.

 

4 דרכים לגיטימיות להוריד מחבות המס

  1. מתן תרומה – סעיף 46 לפקודת מס הכנסה הגדיר מספר מוסדות ציבוריים שתרומה להם מזכה את התורם לקזז 35% מגובה התרומה מהמס שעליו לשלם. התנאים להטבת המס הם תרומה מעל 200 ש"ח (מעודכן לשנת 2023) לעמותה המחזיקה אישור זיכוי לפי סעיף 46 לפקודה.
  2. ניכוי הפרשות לחיסכון פנסיוני לעצמאים – סעיף 47 לפקודת מס הכנסה מאפשר לעצמאים לנכות מסכום הרווחים החייבים במס הפקדות לחיסכון פנסיוני .
  3. בדיקת היקף הכנסות – בירור היקף ההכנסות יאפשר לכם להחליט כיצד יותר משתלם לכם להתנהל בתור עוסק מורשה או חברה בע"מ.
  4. ספירת מלאי – הזמן המיטבי לרענן את המלאי הוא כאשר ניתן לנכות את הרכישה כהוצאה מוכרת.

 

חשוב לציין – לכל הטבת מס יש תקרה מסוימת לכן חשוב לוודא שההחלטות הכלכליות שתבצעו נכונות במסגרת התקרה, מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון.

שאלות ותשובות

תכנון חבות המס של חברה מסוימת הוא ניהול ההפסדים וההוצאות וסידורן במטרה להוריד מגובה המס שעל אותה חברה לשלם.

חד משמעית כן. זכותכם לדווח על כל עסקה שעשיתם כדי להוריד מגובה המס שעליכם לשלם כל עוד כל העסקאות אמיתיות ולא נעשו בצורה מלאכותית כדי להוריד מגובה המס.

אם לעסקה יש הצדקה כלכלית והיא התרחשה בפועל היא לגיטימית, אם מדובר בעסקה שלא נראית קשורה לעסקאות קודמות שנעשו ולא ברור המניע הכלכלי מאחוריה, היא עלולה להיחשב כמלאכותית.

הוא עלול להתעלם ממנה ולנכות את המס או לבדוק האם התקיים מעבר כלשהו על החוק ולהעמיד אתכם לדין בגינו.

אהבתם את המאמר? שתפו ברשתות החברתיות
מה היה לנו עד עכשיו?
סיבות לקבלת החזר מס
מידע נוסף
נגן וידאו
בדיקת זכאות להחזר מס
דקות
שניות