fbpx

עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל

מי שתובעים החזר חוב, רשאים לפי החוק להגיש בקשה לעיקול ברישום מקרקעין על נכס שבבעלות החייב. במאמר הבא נסביר מה זה בדיוק אומר, מה צריך לעשות כדי להתחיל בתהליך ומה היתרונות שלו.

נושים של חייבים בהוצאה לפועל יכולים לפעול מולם בכלים שונים. בין היתר, אחד הכלים הניתנים על ידי החוק הוא של עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל. אם עברו מעל 30 ימים מרישום העיקול על הקרקע אבל החוב עדיין לא שולם, הזוכה רשאי להגיש בקשה לעיקול ברישום מקרקעין על הנכס הרלוונטי שבבעלות החייב.

מבחינה רשמית, הגוף שאחראי על עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל הוא משרד המשפטים. במשרד המשפטים קובעים לא רק האם ומתי ניתן להגיש בקשה מן הסוג הזה, אלא גם מהם התנאים ואילו מסמכים נדרשים. בנוסף, עצם האחריות של משרד המשפטים על הנושא מוכיחה עד כמה חשוב להתייעץ עם עורך דין לפני נקיטת כל פעולה מן הסוג הזה.

הודעה חשובה - קבלו את הכסף שלכם חזרה!

שילמתם מיסים עודפים? המבצע הבא בשבילכם! כ-78% מהאזרחים זכאים ל-6,000₪ בממוצע.
ביחד עם חברת Win Tax אנחנו נדאג לכספי המיסים שלכם.

בדקו האם אתם זכאים להחזרי המס >>

בדקו כמה כסף מגיע לכם ממס הכנסה. מלאו את שמכם המלא, מספר הטלפון ופרטי ההשתכרות שלכם וקבלו תשובה מהירה על גובה ההחזר.

 

מה צריך לעשות בשביל להשיג עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל?

יש מספר מסמכים שאותם צריך להגיש באופן מסודר לטובת עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל. קודם כל, יש להגיש נסח טאבו מעודכן שהופק ב-6 החודשים האחרונים וגם את תשובת מאגר המידע מרשם המקרקעין. לחילופין, אפשר להגיש פלט מידע שהתקבל בעקבות בקשת מידע מתאימה מרשות מקרקעי ישראל או רשם המקרקעין.

כדאי לדעת שמי שבוחר להגיש בקשה של עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל באזור האישי במשרד המשפטים לא צריך לצרף את טופס הבקשה – אך הוא חייב לצרף את נסח הטאבו המעודכן או פלט המידע הרלוונטי. אם בוחרים להגיש את הבקשה בדואר אלקטרוני, פקס, דואר או פיזית בלשכה – צריך למלא טופס בקשת זוכה לנקיטת הליכים מבצעיים וסמן את קוד הבקשה 14.

 

איזה פרטים צריך למסור על הנכס ואיך מזדהים מול הרשויות?

הנחיות משרד המשפטים לגבי עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל קובעות שעל הזוכה לציין את מקום רישום הנכס מבחינת לשכת המקרקעין המתאימה וכמובן את פרטי הנכס. תחת פרטי הנכס, יש להקפיד על הנתונים הבאים:

  • גוש
  • חלקה
  • תת חלקה

 

מבחינה טכנית, יש להזדהות בעת הגשת הבקשה בלשכת ההוצאה לפועל באמצעות תעודת זהות או כל תעודה רשמית אחרת של הרשויות. אם תעודת הזהות לא מאפשרת הזדהות כי היא קרועה או בלויה, צריך להשתמש באמצעי זיהוי אחר נושא תמונה שמאפשר זיהוי והצלבת נתונים עם אלו שבתעודת הזהות המקורית.

כאן המקום לציין שחלק מהזכויות שרשומות על שם החייב ניתנות לעיקול בעלות, אבל חלק לא. על קצה המזלג, אפשר להזכיר את הערת האזהרה שהיא הרשאה לביצוע עסקה ואותה בהחלט אפשר לעקל – לעומת זכות להימנע מעשיית עסקה שאותה אי אפשר לעקל.

 

כמה עולה להגיש את הבקשה ותוך כמה זמן מטפלים בה?

מצד אחד, כל תהליך של עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל כרוך בתשלום אגרה. מצד שני, העלות נקבעת לפי תעריפי הביצוע שמפורסמים באתר רשות האכיפה והגבייה אבל הם לא גבוהים.

גם אופן טיפול הבקשה תלוי בפרטי המקרה. באופן עקרוני, ההחלטה מתקבלת על ידי הגורם המנהלי בכל מקרה שבו הזכויות בנכס רשומות על שם החייב. אבל אם לא, התהליך יהיה ארוך יותר כי ההחלטה תתקבל על ידי רשם ההוצאה לפועל.

בפועל, מכירת המקרקעין מתבצעת רק על ידי כונס הנכסים ואת הבקשה מגישים על טופס 222 עם ציון קוד בקשה 132. במידה וקיים לחייב איחוד תיקים בהוצאה לפועל, שמשמעותו היא ריכוז כל ההליכים בתיק אחד, יהיה צורך להגיש את הבקשה במסגרת תיק האיחוד.

 

היתרונות של עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל

הליך של עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל אפשרי רק אם הזוכה פונה לבית המשפט המחוזי, שדורש מהחייב להצהיר על כך שהוא הבעלים. כל עוד החייב לא מצהיר שהוא הבעלים, לא ניתן יהיה לנקוט נגדו הליכי עיקול בלשכת ההוצאה לפועל. יתרה על כך, רשם ההוצאה לפועל רשאי למחוק את העיקול אחרי 3 שנים אם לא הוגשה בקשה למכירתם או שלא נעשתה אף פעולה אחרת.

במילים אחרות, ניתן להטיל עיקול על מקרקעין שלא רשומים על שם החייב רק אם הזוכה סבור שהחייב הוא הבעלים בפועל ורק אם בבית המשפט המחוזי מצהירים על כך. לכן לא ניתן להטיל עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב, ללא הערת אזהרה לטובתו, ישירות בלשכת ההוצאה לפועל. אבל אם החייב לא פורע את חובו תוך 30 ימים מיום רישום העיקול, רשם ההוצאה לפועל רשאי להורות על מכירת המקרקעין לפי בקשת הזוכה בתיק.

 

למי פונים כדי להתחיל תהליך של עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל?

המוקדים הממשלתיים שמטפלים בנושא של עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל כוללים את הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, את רשות האכיפה והגבייה ואת ש"יל – שירות ייעוץ לאזרח.

לסיכום, עיקול מקרקעין שלא רשומים על שם החייב בהוצאה לפועל היא פעולה אפשרית כל עוד מבצעים אותה בצורה מסודרת גם מול משרד המשפטים וגם מול בית המשפט. לאחר מכן, מבחינה פרטית, הגורם שאליו פונים הוא עורך דין שבקיא בהליכי הוצאה לפועל ובאופן שבו ניתן להשתמש בכלים שונים על מנת לעודד חייבים להשלים את חובם לנושים.

אהבתם את המאמר? שתפו ברשתות החברתיות
מה היה לנו עד עכשיו?
סיבות לקבלת החזר מס
מידע נוסף
נגן וידאו
בדיקת זכאות להחזר מס
דקות
שניות