מי שחייבים לו כסף או רכוש, צריך להכיר את פקודת פשיטת הרגל על מנת למצות את הזכויות השמורות לו בחוק. בנוסף, יש להפריד בין הליכי פשיטת רגל שנפתחו לפני ואחרי תאריך 15.9.19, ובכך יעסוק המאמר הבא
החוק בישראל מגדיר מיהו נושה בצורה יחסית ברורה. לפי החוק, מדובר למשל על כל מי שחייבים לו כסף או רכוש. במקרים של פשיטת רגל, גם מי שהחוב שלו הוא עתידי או מותנה נחשב נושה ויכול להיכנס אל רשימת הקדימויות. חוץ מזה, החוק מגדיר נושה מובטח בתור מי שמחזיק בערובה לחוב – לעומת נושה בדין קדימה שהוא מי שהחוק קבע לגביו שהחוב שלו אוטומטית קודם לחובות אחרים.
הדבר הראשון שנושה בפשיטת רגל צריך לעשות הוא להפריד בין הליכים שנפתחו לפני ואחרי התאריך 15.9.19. הסיבה לכך היא שהחל מאותו תאריך, הליכי פשיטת רגל נקראים "חדלות פירעון ושיקום כלכלי" ויש להם מאפיינים מעט שונים.
טיפים לנושה בפשיטת רגל להליך שנפתח לפני הרפורמה
רוב תהליכי פשיטת הרגל שמתקיימים בישראל אכן נפתחו לפני התאריך שבו החליטו לעשות רפורמה בתחום. כפועל יוצא מכך, כדאי להבין לעומק איך מגדיר החוק נושה ואיזה כלים עומדים לרשותו על מנת לקבל את הכסף או הרכוש שמגיעים לו.
באופן עקרוני, בפשיטת רגל מתייחסים לכל נושה בתור לא רק מי שהחוב שחייבים לו כבר קיים – אלא גם לכל מי שהחייב עשוי להיות חייב לו סכום עתידי או מותנה. זה קורה למשל בשכר דירה, כאשר השוכר מתחיל בהליך פשיטת רגל ובעל הדירה הופך להיות נושה של חוב השכירות העתידי על אף שמועד הפירעון טרם הגיע.
לשם השוואה, נושה מובטח הוא מי שיש לו ערובה חוקית לכך שמגיע לו סכום כסף או רכוש מסוים ישירות מהחייב. ברוב המקרים, הערובה היא שעבוד של נכס של החייב – כמו למשל משכנתא שמקנה לבנק מעמד של נושה מובטח.
מה ההבדל בין נושה בדין קדימה לבין נושה רגיל?
נושה רגיל הוא נושה שאינו מובטח או שאינו מועדף. לעומתו, נושה בדין קדימה, שמכונה גם "נושה מועדף", הוא מי שהחוב שלו נמצא בעדיפות במסגרת הליך פשיטת הרגל עצמו. בגלל הקדימות הזו, החוב לנושים ייפרע לפני החובות של כל השאר – למעט הנושים המובטחים.
העניין הוא שגם תחת נושים בדין קדימה יש דרגות של סדרי עדיפויות. רק אחרי שפורעים את החוב לדרגה הראשונה, עוברים לדרגות נמוכות יותר. נכון להיום, אלו הדרגות וסדר העדיפויות לגביהן:
- דרגה ראשונה: עובדים וחוב שכר עבודה עד לגובה מסוים
- דרגה שנייה: ניכוי מס במקור בגין מע"מ וניכוי מס שהחייב גבה מהמשכורות של העובדים טרם העברתם לרשויות המס
- דרגה שלישית: נושים שונים של חובות מס וארנונה, דמי שכירות וחוב מזונות
מאפייני הרפורמה לגבי חדלות פירעון ושיקום כלכלי
מה שהיה מכונה בעבר פשיטת רגל הוא כאמור כיום חדלות פירעון ושיקום כלכלי. לפי החוק החדש, חייבים ונושים יכולים לפתוח בתהליך שבמסגרתו יוחזרו חלק מהחובות ובסיומו החייב יקבל פטור מהחובות האחרים כדי לפתוח דף חדש. אז מבחינת הנושה, הדגש הוא על ייעול וקיצור של התהליכים, תיחום בזמן של הטיפול בכל שלב ואיזון אינטרסים.
הדגש העיקרי לאחר הרפורמה של חדלות פירעון ושיקום כלכלי במקום פשיטת רגל הוא על הבחנה בין סכום החובות: מתחת או מעל -150 אלף ש"ח.
במידה ומדובר על הליכי חדלות פירעון לחייב שסכום החובות שלו נמוך מ-150 אלף ש"ח, ההתנהלות תהיה מול לשכת ההוצאה לפועל. אם הסכום הוא מעל 150 אלף ש"ח, הגורם האחראי מטעם המדינה הוא הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שגם נקרא "הכונס הרשמי". בנוסף, במקרים כאלה מנהלים את ההליכים מול בית משפט השלום – בעוד בעבר נוהלו הליכי פשיטת רגל בבית המשפט המחוזי.
מה כדאי לנושה לעשות?
נושה יכול לפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי באותה צורה גם בלי קשר לגובה הסכום. את הבקשה מגישים אל בית משפט השלום יחד עם העתק לממונה על הליכי חדלות פירעון ואפשר לעשות את זה בצורה מקוונת. בתקופה שבין הגשת הבקשה ועד קבלת הצו או מתן הצו, הנושה יכול לנקוט או לבקש הליכים שונים.
השלב השני, שמתחיל מרגע קבלת הצו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ועד למתן הצו לשיקום כלכלי, הוא של תקופת ביניים. אם הנושה מתנגד לכך שניתן לחייב צו לפתיחת הליכים, או רשאי בתקופה הזו להגיש בקשה לביטול הצו. בכל מקרה, מטרת התקופה היא לבחון את מצבו הכלכלי של החייב על ידי נאמן.
מה קורה אחרי שהחייב מקבל צו לבקשת נושה?
החוק מחייב את החייב שקיבל צו לבקשת נושה להגיש בתוך 21 ימים טופס שמכונה "דוח על מצב כלכלי". אם החייב אינו מיוצג, הוא רשאי לבחור האם להגיש את הדוח באופן ממוחשב או בהגשה ידנית. כאשר מדובר על מייצג של החייב, הוא יכול לעשות את זה באופן מקוון בלבד. מבחינת הנושה זה יכול להיות משמעותי, כי הגשה מקוונת של הצו בדרך כלל מקצרת תהליכים.
רק בשלב השלישי מקבל החייב צו לשיקום כלכלי והפטר. ברוב המקרים, זה גם השלב שבו הנושה מקבל את הכסף או הרכוש שחייבים לו. עם זאת, גם בשלב הזה עלולות לעלות התנגדויות מצב החייב וצריך לחכות לדוח ממצאי הבדיקה מטעם הנאמן.
בסופו של דבר, נושה בפשיטת רגל נמצא במצב בעייתי מבחינה כלכלית – כי חייבים לו כסף אבל ההתנהלות של המדינה היא ישירות מול החייב ולא מולו. לכן, הפתרון הוא לערב בעלי מקצוע שמתמחים בכך ולהשתמש בשירותים שלהם.