אחד מרכיבי התשלום שמעבידים משלמים לעובדים הם דמי הבראה, אשר מטרתם המקורית היא מימון חופשות וימי נופש עבור עובדים.
מדובר ברכיב שכר משמעותי שעשוי לעמוד על מאות ואף אלפי שקלים בשנה, ואם אתם לא מודעים אליו רצוי מאוד שתבדקו את זכאותכם.
במדריך זה נרחיב על דמי הבראה וכל מה שאתן צריכים לדעת בהקשר זה: מי זכאי, מה גובה התשלום ומתי מקבלים דמי הבראה.
קודם כל – מה זה בכלל דמי הבראה?
דמי הבראה הם תשלום שמעסיקים ישראלים חייבים מכורח חוק לשלם לעובדיהם בנוסף לשכר הרגיל.
במקור מדובר על מימון חופשות בבתי הבראה: בעבר היו בתי הבראה הסתדרותיים, וכאשר עובד נפש בבית הבראה כזה הוא היה מציג אישור למעסיק ועל המעסיק היה לממן שהות זו. בתי הבראה אלה כבר לא קיימים היום אך התשלום נותר בעינו ועובדים יכולים להוציא אותו עבור כל מטרה שירצו.
מי זכאי לדמי הבראה?
עובד המועסק במקום עבודתו למשך תקופה העולה על שנה זכאי לדמי הבראה. יש לציין כי כל המיסים החלים על שכר העובד חלים גם על דמי ההבראה: מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות.
בנוסף לכך, דמי הבראה לא מחושבים בהפרשות הפנסיוניות לחישוב גובה השכר, והם אינם נכללים כמרכבי בקצבת הפנסיה.
מתי מקבלים דמי הבראה?
באופן כללי אין זמן בו המעסיק מחויב לשלם את דמי ההבראה: המעסיק יכול לשלם אותם באיזה מועד שירצה במהלך השנה, וכן יכול לבחור אם לשלם את דמי ההבראה בפעימה אחת, שתי פעימות או באופן מפוזר בין כל המשכורות לאורך השנה.
עם זאת, המנהג המקובל הוא שמעסיק משלם את דמי ההבראה בקיץ בין החודשים יולי עד ספטמבר ורוב המעסיקים בוחרים לשלם את דמי ההבראה בפעימה אחת או שתיים באחד מהחודשים הללו (לרוב חודש יולי). אך כאמור, אין חובה בעניין ויש גמישות למעסיק.
מהו גובה דמי ההבראה?
חישוב גובה די ההבראה נקבע בהתאם לגובה דמי יום הבראה אליו זכאי העובד כפול מספר ימי ההבראה אליו הוא זכאי.
גובה התשלום עבור יום הבראה תלוי בסקטור בו העובד מועסק, ומספר הימים אליו הוא זכאי נקבע לפי ההסכם הקיבוצי במקום העבודה (כאשר ברוב מקומות העבודה כמות הימים נקבעת לפי וותק העובד במקום העבודה).
יש לציין שעובדים במשרה חלקית זכאים גם הם לדמי הבראה, כאשר אחוז המשרה שלהם הוא אחוז דמי ההבראה שהם מקבלים: כלומר, אם במקום עבודה כלשהו עובד בעל וותק של שלוש שנים במשרה מלאה יהיה זכאי לדמי הבראה הגובה של 2000 ש"ח, באותו מקום העבודה עובד בעל אותו וותק ב-60 אחוז משרה יהיה זכאי לדמי הבראה בגובה 1,200 ש"ח.
ישנם הבדלים בין דמי ההבראה שמקבלים במגזר הציבורי לבין דמי ההבראה במגזר הפרטי – גם בגובה התשלום עבור יום הבראה וגם עבור מספר ימי ההבראה אליו זכאים עובדים. במגזר הציבורי מספר הימים תלוי בהסכם הקיבוצי, ואולי במגזר הפרטי הדבר תלוי בוותק.